THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

καλή επιτυχία στην ομάδα!!!

logo-178x124

Τελευταία νέα: Αναχωρεί σήμερα (23/8) η αποστολή της χώρας μας για την 5η ΙΟΑΑ.
Στις 27 ανήλθαν φέτος οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην 5η ΙΟΑΑ! Ο αριθμός αυτός είναι το νέο ρεκόρ συμμετοχών. Μέχρι τώρα στις τέσσερις προηγούμενες Ολυμπιάδες, οι συμμετέχουσες χώρες ήταν γύρω στις 20-22.Ο λόγος της αύξησης είναι προφανής. Μια ευρωπαϊκή χώρα είναι σίγουρα πιο εύκολα προσεγγίσιμη από πολλά σημεία της υδρογείου.
Να φανταστούμε ότι στην προγραμματιζόμενη 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που έχει αναλάβει η χώρα μας, θα ξεπεράσουμε τις 30 ή τις 40;


Η ελληνική αποστολή, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας –  Αστροφυσικής, μετά από συστηματική προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (υπό την ευθύνη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου) και εντατικοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής (όρος Χολομών), θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος των Αθηνών, την Τετάρτη, 24/8/2011 για την Κρακοβία, Πολωνίας όπου θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα.
Την αποστολή συνοδεύουν οι καθηγητές, κ.κ. Γιάννης Σειραδάκης (Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης) και Λουκάς Ζαχείλας (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας). Επίσης, την αποστολή συνοδεύει η κυρία Μαρία Κονταξή-Ζαχείλα, ως παρατηρήτρια, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μετά την υποδοχή από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή στην Κρακοβία, οι μαθητές θα αναχωρήσουν για την πόλη Κατοβίτσε (70 χλμ από την Κρακοβία), όπου θα παραμείνουν μέχρι την περάτωση των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιλογή των θεμάτων.
Οι μαθητές οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις (σε τέσσερις φάσεις), που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων), στις οποίες συμμετείχαν 120 περίπου μαθητές από όλη τη χώρα. Κατά σειρά επιτυχίας είναι οι: Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα, Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα, Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα και Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα.

Ας σημειωθεί ότι ο Γιώργος Λιούτας (πρώτος επιτυχών) και η Δέσποινα Παζούλη (δεύτερη επιτυχούσα), έχουν συμμετάσχει στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και αναμένεται να εγγραφούν στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, στην οποία πρωτοστάτησαν οι καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης, Χαράλαμπος Βάρβογλης και Κωνσταντίνος Μελίδης του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και Λουκάς Ζαχείλας (Παν. Θεσσαλίας) και Χρήστος Ξενάκης από το Βόλο. Σημαντική βοήθεια προσέφεραν ακόμη οι φοιτητές Χρύσα Αβδελλίδου, Γιώργος Βαλογιάννης, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Άγγελος Τσιάρας, (Τμ. Φυσικής, ΑΠΘ), Ορφέας Βουτυράς και Νίκος Φλεμοτόμος (Τμ. Ηλεκτρ. Μηχαν & ΗΥ, ΕΜΠ), Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος (Μαθημ. Τμ., Παν. Αιγαίου) και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα έχει αναλάβει η διοργανώτρια χώρα. Ένα μεγάλο τμήμα των εξόδων της προετοιμασίας των μαθητών χορήγησε το Ίδρυμα Ι. Λάτση και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η φωτογραφία των μαθητών της ελληνικής αποστολής που επισυνάπτεται, τραβήχτηκε στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στον Χολομώντα, Χαλκιδικής.
Από αριστερά προς δεξιά:
Δέσποινα Παζούλη (Δράμα)
Μάνος Βουρλιώτης (Αθήνα)
Πάρης Τζιτζιμπάσης (Δράμα)
Στέφανος Τύρος (Καλαμάτα)
Γιώργος Λιούτας (Τρίκαλα)


Όσοι θέλουν να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα της 5ης ΙΟΑΑ, μπορούν να την βρουν στο: http://www.ioaa2011.pl
Mε το καλό να φέρουμε ξανά μετάλλια!


καλή επιτυχία και να σημειώσουμε ότι οκύριος Σειραδάκης είναι κάτοικος Περαίας εδώ και πολλά χρόνια....μήπως ο δήμος θα μπορούσε σε συνεργασία μαζί του να διοργάνώσει κάτι;;;