Oι Νέοι Επιβάτες ήταν τούρκικο τσιφλίκι και λεγόταν Μπαξέ Τσιφλίκ. Εκεί κατέφυγαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή 159 οικογένειες (631 άτομα), όλες προερχόμενες από τους Επιβάτες, που ήταν παράλια πόλη στα βόρεια της Προποντίδας, και έδωσαν και το όνομα Νέοι Επιβάτες στο συνοικισμό τους.
Ο σύλλογος " Επιβάτες στους Αιώνες" ιδρύθηκε για να ταξιδέψει στον χρόνο και να διασώσει την ιστορία των Νέων Επιβατών αναζητώντας στοιχεία και στους Επιβάτες (σημερινό Selibasa ) της Τουρκίας.
Στα πλαίσια αυτά σκοπεύει να συγκεντρώσει υλικό (μνήμες, ιστορικά στοιχεία, αντικείμενα ) και να τα χρονοθετήσει στον καταλληλότερο γι' αυτόν τον σκοπό χώρο, την παλιά κοινότητα του χωριού.
Το κτήριο αυτό είναι το πρώτο που χτίστηκε στην περιοχή,
από μια Αμερικανίδα.
Αφού στέγασε την πρώτη κοινότητα,
αργότερα φιλοξένησε
αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Την εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν και "σύγχρονα" στοιχεία...σύριγγες....και να φανταστεί κανείς ότι απέναντι βρίσκετε η παιδική χαρά...
Ο σύλλογος "Επιβάτες στους Αιώνες", θέλοντας να διασώσει το κτήριο αυτό για να παραδώσει την ιστορία του τόπου στις επόμενες γενιές, και θεωρώντας ότι είναι το πλέων κατάλληλο κτήριο να στεγάσει μια συλλογή ικανή να υπηρετήσει τον ίδιο σκοπό, πρότεινε στο τοπικό συμβούλιο να παραχωρηθεί το κτήριο από τον δήμο - που έχει και την κυριότητα - για την δημιουργία του "Μουσείου Νέων Επιβατών". Η απόφαση του τοπικού συμβουλίου ήταν ομόφωνα θετική στο αίτημα.
Τα έξοδα της απαιτούμενης αναπαλαίωσης προτίθεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο σύλλογος από χορηγίες κατοίκων. Το ποσό ανέρχεται σε πάνω από 30.000 ευρώ.
Σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 έγινε συνάντηση του προεδρείου του συλλόγου με τον δήμαρχο Θερμαϊκού κύριο Γιάννη Αλεξανδρή, απόγονος και ο ίδιος προσφυγικής οικογένειας (από άλλη βέβαια περιοχή, την παλαιά Καλλίπολη ) για να συζητηθεί το θέμα.
Προσωπικά δεν βλέπω κανένα εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της ευγενικής πρόθεσης, μιας και το κυριότερο θέμα που ανακύπτει κατά κανόνα, το οικονομικό, είναι καθώς φαίνεται λυμένο και η κυριότητα του κτηρίου είναι στον δήμο, το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι η γνωστή γραφειοκρατία - μειωμένη και αυτή κατά πολύ το τελευταίο διάστημα.
Εξ' άλλου και καθαρά οικονομικά να το δούμε το θέμα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον δήμο να αποκτήσει άλλο ένα στολίδι δίχως να αναγκαστεί να κάνει κάποια αρκετά σοβαρά για την εποχή έξοδα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο προσθέτει άλλο ένα αξιοθέατο στην περιοχή που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη του δήμου - βασικό στοιχείο για την προσέλκυση των πολυπόθητων τουριστών που θα στηρίξουν τους τοπικούς επιχειρηματίες και συνεπώς την οικονομία του τόπου. Αναμένουμε την απάντηση στο αίτημα του συλλόγου.
Αν φυσικά κρίνω από το χαμόγελο του δημάρχου μας, δεν θα απογοητεύσει τους δημότες του!
ενημερώθηκε το γραφείο δημάρχου 03/10/2011 για αυτήν την προτοβουλία που ίσως να γίνει η αφορμή δημιουργείας ιστορικού περιπάτου στον δήμο μας και αυτός η βάση για ιστορικό τουρισμό...