THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

θα τρίζουν Τα κόκαλά τους...

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Δεν μπορώ να ο καταλάβω αυτό! Όσο πίσω και να πάμε στην ιστορία, ο άνθρωπος κάνει τα ίδια και τα ίδια λάθη λες και δεν είναι νοήμον ον. Τα ζώα εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου -ο άνθρωπος;
Από τα αρχαία ακόμα χρόνια δίνει μάχη για την καλυτέρευση της ζωής του, για τα δικαιώματά του.Μιλάμε για την δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, για το πως έδωσε τα φώτα σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι πολλοί σκοτώθηκαν για να μπορούν οι επόμενες γενεές να ζουν κάτω από καλύτερες συνθήκες.Η γαλλική επανάσταση, ο ξεσηκωμός των Μαύρων, οι προσπάθειες του Gandhi, το Πολυτεχνείο -έτσι για να αναφέρω αποσπασμαικά μερικά από τα γνωστότερα παραδείγματα.
Και τι κάνουμε εμείς σήμερα;;;!!! Τα σβήνουμε όλα από την μνήμη μας λες και το αίμα είναι κιμωλία στον μαυροπίνακα. Λες και δεν ήταν ζωντανές ψυχές όσοι σκοτώθηκαν αλλά χαρακτήρες σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι απλά.
Αν δεν ήταν πριν σαράντα, εξήντα ή εκατό, διακόσια χρόνια αλλά μόλις πριν από τρία ή πέντε άραγε πάλι έτσι θα αντιδρούσαμε; Τόσο γρήγορα ξεχάσαμε τα νεκρά αδέρφια μας ανά την υφήλιο; Και εδώ τους συμπατριώτες μας; Κατά τα άλλα μην μας θίξουν την σημαία ή την πατρίδα! Ποια σημαία και ποια πατρίδα; Αν μας ένοιαζαν στα αλήθεια, θα ζητούσαμε πίσω τα κλεμμένα, τις αποζημιώσεις πολέμου (τα ξέχασε η Γερμανία και εμείς κοιτάμε αλλού; ), θα υπερασπίζαμε την αξιοπρέπειά μας απέναντι σ' αυτούς που μας λένε άχρηστους και ότι θα μας βγάλουν λέει  από την ευρωπαϊκή ένωση ενώ είχαν φαγωθεί να μας βάλουν για να μας ξεζουμίζουν ευκολότερα. Θα ζητούσαμε το λόγο για τα στραβά υποβρύχια που ανεβάζουν τα χρέη μας αντί να σκύβουμε το κεφάλι!
Και καλά, αυτοί που μας κυβερνάνε, δεν είναι άξιοι (αν ήταν δεν θα είχαν καταντήσει την χώρα σε αυτά τα χάλια) εμείς γιατί χάφτουμε ότι και να μας σερβίρουν αντί να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες και να πράξουμε αναλόγως; Που είναι όλοι αυτοί οι 'Πατριώτες" που μόλις  δουν αλλοδαπό ή μουσουλμάνο γίνονται έξαλλοι; Γιατί δεν υπερασπίζονται την πατρίδα τους απέναντι στην ξεφτίλα;
Κρίμα στους ΝΕΚΡΟΥΣ!
Κρίμα τις θυσίες τους! Δεν τις αξίζουμε! Θα τρίζουν τα κοκαλάκια τους με το χάλι μας!!!!

Υ.Γ.: για να υπερασπιστείς το σωστό και το δίκιο θέλει...
         θέλει νεκροί χιλιάδες νά' ναι στους τροχούς - θέλει και ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους

Όταν η ανθροπώτητα χάνει το λογαριασμό.....

http://blogpress-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_9640.html#more

....και δεν σκέφτεται ότι αν ο ένας ζει εις βάρους του άλλου κάποια στιγμή θα καταρεύσει η φαινομενική ισορροπία...
...σε όλους τους τομείς και σε όλα τα κράτη..

Τι μας περιμένει αν δεν αντιδράσουμε....

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

"Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν"…

Στο κείμενο που απολουθεί μιλά ο Δρ Mark Weisbrot, διακεκριμένος οικονομολόγος (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντά.
Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που θυμάμαι (και μʼ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας...
 Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατʼ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.

Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.

Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερʼ ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.

Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ.

Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.

Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.

Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.

Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.

Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γιʼ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.

Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.

Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».

Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!

Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.

Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.

Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.

Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!

Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.

Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.

Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες. Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.

Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατʼ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.

Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.

Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!

Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.


Read more: http://blogpress-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_2198.html#ixzz16Wrl6uCc
http://blogpress-gr.blogspot.com/

Σαν να φυσάει φρέσκο αεράκι στην περιοχή μας....

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε...


Ευτυχώς δεν ξανακούμε για εκείνη την "υποθαλάσσια σήραγγα" που δεν θέλω να ξέρω πόσα πληρώσαμε και για εκείνη...πόσες τσέπες γεμίσαμε - και μετά δεν μας φτάνουν τα λεφτά, κόβονται μισθοί και  μεροκάματα, εξανεμίζονται συντάξεις και  κεκτημένα δικαιώματα. Επιτέλους προτάσεις πραγματοποιήσιμες. προτάσεις που δεν θα καταπιούν υπέρογκα ποσά (ελπίζω). Προτάσεις που θα δημιουργήσουν όμορφες εικόνες  - προϋπόθεση προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού. Προτάσεις που θα ανεβάσουν πραγματικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ειδικά όταν ενταχτούν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα....
Ίδωμεν!

 

 

Ανάσα με τραμ και πλωτή συγκοινωνία  

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, καθώς εντός της επόμενης εβδομάδας προκηρύσσεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες για τη δρομολόγησή της, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει η διερεύνηση για τη χάραξη γραμμής τραμ.
Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, που προβλέπεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο υποδομών μεταφορών Θεσσαλονίκης, θα εκτείνεται από τη Νέα Μηχανιώνα μέχρι το λιμάνι, με ενδιάμεσες στάσεις που θα υποδειχτούν από σχετική μελέτη. Σχεδιάζεται να γίνεται με σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη. Η γραμμή του τραμ θα αφορά μια διαδρομή από τον σταθμό μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, μέσω του άξονα Βασιλίσσης Όλγας – Τσιμισκή.
Η ανακοίνωση για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των δύο έργων, που μπορούν να ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, έγινε προχθές από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια, σε συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος έχει την πατρότητα της ιδέας για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, την οποία είχε καταθέσει το 1986, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία της, όπως η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, η μείωση του χρόνου μετάβασης από τις ανατολικές περιοχές στο κέντρο και αντίστροφα, η μείωση των ρύπων, η τουριστική αναβάθμιση και η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου.
Τα οφέλη επισήμανε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) Παναγιώτης Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη πολλών σημείων εξυπηρέτησης θα είναι παράγοντας που αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου.
Οι ελάχιστες μετακινήσεις επιβατών με θαλάσσια αστική συγκοινωνία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 14.563.600 τον χρόνο. Βάσει της πρώτης μελέτης που έγινε, για τη διαδρομή από το κέντρο μέχρι την Καλαμαριά, θα κόβονταν σε καθημερινή βάση, κατά μέσο όρο, 15.000 εισιτήρια, τη στιγμή που οι παράκτιες συγκοινωνίες υπολογίζεται ότι, για να επιβιώσουν, χρειάζονται 12.000 εισιτήρια ημερησίως. Υπολογίζεται επίσης ότι η θαλάσσια συγκοινωνία μπορεί να μειώσει κατά 5.000 τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο κέντρο της ώρες αιχμής.
Όσον αφορά το τραμ, η προκήρυξη θα αφορά τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθούν τα επόμενα βήματα. Στο στρατηγικό σχέδιο υποδομών μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, πάντως, προβλέπονται 250 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τραμ την επόμενη δεκαετία.
Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για το τραμ και τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, επισημαίνοντας ότι “η συνεργασία με τον Σπύρο Βούγια, και λόγω προσωπικής χημείας και λόγω ουσίας, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη Θεσσαλονίκη”.
Ο κ. Βούγιας διαβεβαίωσε τον κ. Μπουτάρη για την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της νέας διοίκησης και να στηρίξει το πρόγραμμά της, υπενθυμίζοντας ότι “είκοσι χρόνια πριν είχαμε ξεκινήσει μαζί μια συλλογική περιπέτεια για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης στο επίπεδο της καθημερινής της ζωής. Έτσι οι θέσεις μας για βιώσιμη κινητικότητα, καθαρό περιβάλλον, ανακύκλωση και ήπια κυκλοφορία είναι κοινές. Είμαι αισιόδοξος πως αυτή τη φορά όσα μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και οραματιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια θα γίνουν επιτέλους πραγματικότητα”.

Πηγή:Μακεδονία