THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Καταστατικό Χάρτη των Βρυξελλών για το ποδήλατο

Ο Χάρτης αυτός προβλέπει τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση του ρόλου του ποδήλατου στην αστική συγκοινωνία και την ενσωμάτωσή του ως αναπόσπαστο τμήμα των καθημερινών μεταφορών των ευρωπαίων πολιτών.
Με πρωτοβουλία της Δημοτική Αστυνομίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί τον πρώτο Δήμο στην Ελλάδα που υπέγραψε τον Καταστατικό Χάρτη των Βρυξελλών για το ποδήλατο. Ο Χάρτης αυτός προβλέπει τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση του ρόλου του ποδήλατου στην αστική συγκοινωνία και την ενσωμάτωσή του ως αναπόσπαστο τμήμα των καθημερινών μεταφορών των ευρωπαίων πολιτών. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σχέδιο προώθησης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής σχετικά με το ποδήλατο, όπως και αναβάθμισης των υποδομών για την αστική ποδηλασία.
Ο Δήμος Θες/νίκης υπογράφοντας τον Καταστατικό Χάρτη πρωτοπορεί και δεσμεύεται, με συμφωνίες που περιλαμβάνουν την εξασφάλιση τουλάχιστον του 15% των καθημερινών μετακινήσεων με ποδήλατο μέχρι το 2020, τη μείωση του αριθμού των θανατηφόρων ατυχημάτων που πλήττουν ποδηλάτες και τη δημιουργία ασφαλών χώρων στάθμευσης για ποδήλατα.
Οι καινοτόμες δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με το ποδήλατο, όπως η δημιουργία του νέου δικτύου ποδηλατόδρομου μήκους 12 χλμ., καθώς και ο σχεδιασμός της δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων στους πολίτες για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης, αποτελούν δράσεις που αναβαθμίζουν το ποδήλατο και προωθούν τη χρήση του ως καθημερινό εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. Στα τελευταία προστίθεται και το γεγονός, πως η Δημοτική Αστυνομία είναι η πρώτη Υπηρεσία στη χώρα που έχει υιοθετήσει ως μέσο μεταφοράς εν ώρα εργασίας το ποδήλατο, αποτελώντας έτσι ένα ξεχωριστό πρότυπο μίμησης και παραδειγματισμού για τους συμπολίτες μας.