THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

σκουπίδια....

Τι θα γίνει επιτέλους με τα σκουπίδια;

Πρέπει να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους: Είμαστε εξοργισμένοι που παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, συνεχίζει να παραμένει σε απαράδεκτη κατάσταση το πρόβλημα των σκουπιδιών στο δήμο Θερμαϊκού. Με συνέπεια, κάποια έγκυρα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», αλλά και οικολογικές οργανώσεις, όπως η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η «Καλλιστώ», με καταγγελίες τους, να αποκαλούν «χωματερές» τις παραλίες της ανατολικής πλευράς του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής.

Μόλις προχτές, επισημαίναμε από αυτές εδώ τις στήλες: «Στις παραλιακές περιοχές, πιάνει κανείς τη μύτη του από τη μπόχα και τη δυσωδία. Γνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κώστας Βογιατζής, όμως οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν, εάν δεν υπάρχουν και οι απαραίτητοι πόροι αλλά και το προσωπικό που θα μαζέψει τα σκουπίδια και θα ξεβρωμίσει την περιοχή. Τι έμεινε; Ένας μήνας ακόμη ουσιαστικά για την τουριστική περίοδο. Ας ρίξει η διοίκηση του δήμου το βάρος της, παίρνοντας κάποιους επιπλέον έκτακτους εργαζόμενους, ώστε να δείξουμε το καλό, το καθαρό και όχι το βρώμικο πρόσωπο του δήμου Θερμαϊκού».

Το φαινόμενο με τα «βουνά» των σκουπιδιών στις παραλίες μας, είναι ιδιαίτερα έντονο τα Σαββατοκύριακα, όταν από τη μία αυξάνονται κατακόρυφα οι επισκέπτες και οι τουρίστες στις παραλίες του Θερμαϊκού, ενώ από την άλλη ο δήμος Θερμαϊκού, λόγω και των περιορισμένων οικονομικών του αλλά και της έλλειψης προσωπικού, λειτουργεί περιορισμένα και μόνο το Σάββατο και καθόλου την Κυριακή την υπηρεσία καθαριότητας. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα, προηγείται έναντι όλων των άλλων που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Και εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος του.
Ας δούμε όμως το δημοσίευμα του  «Αγγελιοφόρου» που σημείωνε τα ακόλουθα:
«Χωματερές» θυμίζουν πολλές από τις παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπως επισημαίνουν σε καταγγελίες τους κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών. Οι καταγγελίες στις οικολογικές οργανώσεις είναι συνεχείς, ειδικά για την παραλιακή ζώνη και τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η «Καλλιστώ», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τις καταγγελίες σημειώνοντας: «Σημαντικότατο πρόβλημα αποτελεί η ελλιπέστατη αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι παραθαλάσσιες περιοχές να θυμίζουν "χωματερές" με ξέχειλους κάδους, σωρούς σκουπιδιών, βρόμικες παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού (Αγ. Τριάδα, Ν. Μηχανιώνα, Επανομή) και στη Ν. Ηράκλεια του δήμου Προποντίδας. Οι διαμαρτυρίες κατοίκων και παραθεριστών προσκρούουν στις δικαιολογίες των δήμων για έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού».
Στις περιοχές αυτές, η μεγάλη τουριστική κίνηση, σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες εξοχικές κατοικίες, ασκούν ισχυρότατες πιέσεις σε ευπαθή και όχι μόνον οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης. «Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι τοπικοί δήμοι φαίνεται να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αδυνατώντας να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους κατοίκους, αλλά και να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον εφαρμόζοντας τη νομοθεσία», επισημαίνουν οι οργανώσεις.
Προβλήματα αποκομιδής των απορριμμάτων εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού (Αγία Τριάδα, Νέα Μηχανιώνα, Επανομή) και του δήμου Προποντίδας, στη Χαλκιδική. «Οντως, υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια στην περιοχή μας, όπου καταφτάνει μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την πόλη της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει ο δήμαρχος Θερμαϊκου, Γιάννης Αλεξανδρής.
Ελλείψεις
Ο δήμος αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις οδηγών απορριμματοφόρων, καθώς έχουν καθυστερήσει οι εγκρίσεις των προσλήψεων από το αρμόδιο υπουργείο. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε 3-4 οδηγούς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας έκτασης 50.000 κατοίκων», τονίζει ο κ. Αλεξανδρής.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο δήμο Προποντίδας, όπου οι κάδοι που βρίσκονται κοντά στις παραλίες είναι σχεδόν όλες τις ώρες γεμάτοι... Επιπλέον, ασυνείδητοι πετούν μπάζα και ογκώδη αντικείμενα σε χωράφια, παραλίες, δρόμους και ρέματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ιδιαίτερα η διαδικασία της αποκομιδής.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, Δαμιανό Ιορδανίδη, το φαινόμενο διογκώνεται τα Σαββατοκύριακα, όταν μεγάλοι πληθυσμοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται τη Χαλκιδική, γεγονός που έχει οδηγήσει τη δημοτική αρχή στη συνεργασία ακόμη και με ιδιωτικά συνεργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Αναρχη ανάπτυξη
Επίσης, οι οικολογικές οργανώσεις θέτουν ως ζήτημα την άναρχη ανάπτυξη των «οργανωμένων παραλιών» και των μπιτς μπαρ, που τείνουν να καταλάβουν σχεδόν όλες τις ακτές, ειδικά της Χαλκιδικής, καταστρέφοντας πολύτιμα οικοσυστήματα και απομακρύνοντας την άγρια ζωή. «Οι οργανωμένες παραλίες συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική απειλή, καθώς η αποψίλωση του τοπίου από τη βλάστηση, οι αυθαίρετες κατασκευές, η ηχορύπανση, η κίνηση οχημάτων, σημαίνουν απομάκρυνση της άγριας ζωής και δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υγρότοπος του Αγ. Μάμαντος στη Χαλκιδική. Ενώ υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από 10 μπιτς μπαρ. Ενώ το ίδιο φαινόμενο ξεκίνησε φέτος και στην παραλία της Ν. Ηράκλειας. Παρά τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές μέχρι σήμερα», σημειώνουν.

Στους μεγάλους δήμους της χώρας πλέον ο δήμος Θερμαϊκού

από "φάρος του Θερμαϊκού"

Στους μεγάλους δήμους της χώρας πλέον ο δήμος Θερμαϊκού

 

μεγάλους δήμους της χώρας πλέον ο δήμος Θερμαϊκού

Στους μεγάλους δήμους της χώρας, συμπεριλαμβάνεται πλέον ο δήμος Θερμαϊκού, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας Γενικής απογραφής πληθυσμού, που διενεργήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αναφερόμενος στο γεγονός, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, το χαιρέτισε ως πολύ σημαντικό, καθώς από άλλη θέση θα μπορεί ο δήμος να έχει πρόσβαση τόσο στην κρατική επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ, όσο και στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
Πάντως, όπως παρατήρησε ο κ. Αλεξανδρής, η απογραφή στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, παρουσίασε ορισμένα κενά και ελλείψεις, όπως ανέφεραν κάτοικοι στη δημοτική αρχή. «Παρ΄ όλα αυτά όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό που πλέον συμπεριλαμβανόμαστε στους μεγάλους δήμους της χώρας», όπως είπε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής, ο συνολικός πληθυσμός του δήμου Θερμαϊκού ανέρχεται στους 50.100 κατοίκους. Από αυτούς οι 29.000 περίπου κατοικούν στον πρώην δήμο Θερμαϊκού (Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα), οι 10.500 στον πρώην δήμο Μηχανιώνας (Νέα Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι, Κερασιά) και οι υπόλοιποι 9.500 στον πρώην δήμο Επανομής (Επανομή, Μεσημέρι).
Όπως προκύπτει πάντα από τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής, τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού την παρουσιάζουν οι Νέοι Επιβάτες (35%) και η Περαία (30%), ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες κινούνται στο συν-πλην.
Περισσότερα για τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής στο http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/07/blog-post_24.html