THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Πράσινες στέγες σε δημόσια κτήρια ....



http://www.peegep.gr/el/business_dexterity/E.S.P.A./?&nid=314



Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τις «πράσινες» ταράτσες  ( πηγή )


Το πλαίσιο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων, που από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Υπουργικής Απόφασης, «η αύξηση της ποσόστωσης των πράσινων επιφανειών συμβάλει στην αισθητική, μορφολογική και ποιοτική αναβάθμιση των πόλεων, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας».

«Ωστόσο», προσέθεσε, «όσο κι αν θα μας ευχαριστούσε να βλέπουμε κήπους στις στέγες των κτιρίων της Αθήνας αντί για κεραίες και δώματα, οι πράσινες επιφάνειες δεν είναι μόνο ένα ζήτημα αισθητικής».

«Oι φυτεμένες επιφάνειες», είπε, «βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν τη σκόνη και το νέφος, ενισχύουν και προστατεύουν τη μόνωση των κτιρίων, αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα, τους λεγόμενους "πράσινους διαδρόμους"».

Η απόφαση, σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης, «θεσμοθετεί μια πρακτική συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, στο ισχύον νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων είτε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κάθε αντίδραση που έκρινε ως αυθαίρετη -άρα παράνομη- αυτή την πρακτική».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας απλής διαδικασίας με την ελάχιστη δυνατή υποβολή δικαιολογητικών.
Συγκεκριμένα, για τα υφιστάμενα κτίρια, η σημαντική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο είναι ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση/γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από :

1) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου,

β) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνει την ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου,

γ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας του κτιρίου,

δ) τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας,

ε) αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής αδείας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως για παράδειγμα ο Ν.4014/2011 και

ζ) φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.

Νέα κτίρια
Για τα νέα κτίρια η διαδικασία είναι πιο απλή:

Στις μελέτες που προβλέπει ο Ν. 4030/2011 («νέος τρόπος αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις») περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και τη βιωσιμότητα του έργου.

Δηλαδή, τις προδιαγραφές για την υποδομή (στεγάνωση, αποστραγγιστική ικανότητα, αρδευτικό σύστημα κ.λπ.) και το φυτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά αστικά κέντρα (όπως για παράδειγμα μεσογεικά/ενδειμικά είδη).

Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται παρερμηνείες, ασάφειες ή και αυθαίρετες ερμηνείες για τον τύπο και τον τρόπο κατασκευής μιας φυτεμένης επιφάνειας.
Τέλος, σε κάθε υπηρεσία δόμησης θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών, δηλαδή δημιουργείται πρώτη τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται.



ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ:
«Το πράσινό μας μένει αναξιοποίητο»


( πηγή )


Εικόνα



ΤΑ ΝΕΑ
Της Έφης Φαλίδα

Βιοκλιματικά οφέλη προσφέρει η πράσινη στέγη (εδώ, μια από τις πρώτες εφαρομογές της σε ελληνικό δημόσιο κτίριο), αρκεί να έχει γίνει σωστή μελέτη για στεγανοποίηση, θερμομόνωση και για το είδος των φυτών που θα δεχθεί



 http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=tReIPNhjmk4%3D&tabid=367

http://www.cres.gr/kape/prasina_dwmata/odigos_efarmogis_programmatos.pdf