THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η εξέλιξη της προσπάθειας κατάχωσης ....


Τελευταίες εξελίξεις 20/2/2013

 

...Βαφοπούλειο ( το σχετικό βίντεο )

 

 

 

 

16/10/2012


και το σχετικό βίντεο

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου δήμου Θεσσαλονίκης

-παρουσίαση του θέματος με προβολή φωτογραφιών και σχεδίων από τον κύριο Καραδέδο

-τοποθέτηση - ενημέρωση από την κυρία Μισαηλίδου

-τοποθέτηση - ενημέρωση από τον κύριο Νικολαΐδη 


σε γενικές γραμμές οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ενήμεροι για το θέμα και οι ερωτήσεις τοποθετήσεις και προτάσεις τους θετικές. 

επικράτησε η άποψη πως πρέπει να γίνει η απαλλοτρίωση για να μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανασκαφή και ανάδειξη του ναού και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια 

*****

  8/10/2012




Υπουργική Απόφαση Κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης!

Οι χύδην κυβερνητικοί μας προύχοντες, πολιτευτές και διοικητικοί, σε όλο το ανθελληνικό τους μεγαλείο. Ο κ. Τζαβάρας ζήλεψε την «δόξα» του προκατόχου του, του Γερουλάνου, και όπως φαίνετα

ι επιθυμεί να γραφτεί και το δικό του όνομα ανάμεσα στους νεκροθάφτες του ελληνικού πολιτισμού.

Την Παρασκευή αναρτήθηκε η απόφασή του περί κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης! Εξέδωσε δηλ. Υπουργική Απόφαση για την κατάχωση!

Ούτε ο αρχηγός του, ο κ. Σαμαράς, δεν τόλμησε να προχωρήσει σε κατάχωση όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού το 2009. Αντιθέτως, άφηνε να διαφανεί ότι θα προχωρήσει σε Υπουργική Απόφαση για την απαλλοτρίωση ολοκλήρου του οικοπέδου.

Τρεισήμισι χρόνια μετά, αντί για Υπουργική Απόφαση Απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, στελέχη του ιδίου κόμματος μαζί με τις διοικητικές ορντινάντσες του συγκυβερνώντος κόμματος, προχώρησαν σε Υπουργική Απόφαση Κατάχωσης του μνημείου!

Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η απόφαση για την ύπαρξη του μνημείου, είναι πασιφανές και στον πλέον άσχετο διότι ο χώρος ανήκει ακόμη σε ιδιώτη. Με μια απλή δικαστική απόφαση στο ορατό μέλλον, ο ιδιώτης θα αποκτήσει το δικαίωμα να ανεγείρει οικοδομική κατασκευή επάνω από τον ναό (αφήνοντας απλώς το τμήμα αυτό του ναού στα μαύρα σκοτάδια του υπογείου). Επιστρέφουμε δηλ. σχεδόν στο 1936 και στο 1971 όταν, παρόλο που ήταν γνωστό ότι υπήρχε το μνημείο, κτίστηκαν πάνω του οικοδομές. Και θα πρέπει οι επόμενες γενιές να περιμένουν άλλα 70 ή 80 χρόνια για να υπάρξουν ελπίδες να ανασκαφεί ο ναός.

Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Ίσως τώρα να αρχίζει. Εκτός από τη φύλαξη του ναού (αναγκαίο τώρα όσο ποτέ άλλοτε γιατί ο εργολάβος μπορεί να επανακάμψει έχοντας πλέον στα χέρια του την Υπ. Απόφαση), δίδεται ο νομικός αγώνας στα διοικητικά δικαστήρια για προσωρινή απόρριψη και αίτηση αναστολής των εργασιών.

Μπορείτε να δείτε την Υπουργική Απόφαση πατώντας εδώ:






********

 5/10/2012


μπείτε στην σελίδα για να διαβάστε τα τελευταία σχετικά νέα

*******

 3/10/2012

ο σχετικός σύνδεσμος

ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάσταση στον αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη 3/10/2012PDF
03/10/12
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών
Σε οικόπεδο, επί της οδού Καραολή Δημητρίου 32 και Αντιγονιδών 38 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στον δυτικό τομέα του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην αποκαλούμενη «περιοχή των ιερών» η σωστική έρευνα της ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο διάστημα Φεβρουάριος - Ιούνιος 2000,  μετά την κατεδάφιση της παλιάς οικοδομής,  αποκάλυψε μνημειακό οικοδόμημα διαστάσεων 16,8 Χ 13,35 μ.. Πρόκειται για περίπτερο ναό εν παραστάσει με ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη, ο οποίος οικοδομήθηκε ή πιθανόν επισκευάστηκε στα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια.
Να σημειωθεί ότι ο τότε Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ 18081/27-4-2009, διαβεβαίωνε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην αριθμ. 12/27.3.2007 Συνεδρία του γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ή απευθείας αγοράς του οικοπέδου.
Όμως παρ' όλο που η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠ.ΠΟΤ. έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έχει συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος, που διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για τη σύνταξη του σχεδίου της Κ.Υ.Α. κήρυξης της απαλλοτρίωσης η υπόθεση εκκρεμεί.
Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής ολιγωρίας είναι να προωθείται  ως προσωρινή... λύση προστασίας του μνημείου η κατάχωση των αρχαίων.
Ήδη με πρωτοβουλία κάτοικων της περιοχής αποσοβήθηκε μια τέτοια προσπάθεια στις 17 Σεπτέμβρη 2012 και έχουν συγκεντρωθεί πλέον των 3000 υπογραφών πολιτών της Θεσσαλονίκης ζητώντας την οριστική προστασία και ανάδειξη του μνημείου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να γίνει άμεσα η απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγοράς του οικοπέδου και να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί το σημαντικό μνημείο που έχει αποκαλυφθεί στο εν λόγω οικόπεδο και το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου 

*******

1/10/12




Η παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε  και έγινε ενημέρωση εκτός ημερησίας διάταξης του θέματος του Ναού της Αφροδίτης, μετά από την υποβολή προ ημερών του αιτήματος η οποία είχε γίνει αποδεκτή.

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πρασίνου κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Καραδέδος, παίρνοντας το λόγο εναλλάξ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφεραν, στον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους, να δώσουν όσο γίνεται ακριβή εικόνα του θέματος και να ζητήσουν από το σώμα να λάβει θέση με ψήφισμα υπέρ της προστασίας του μνημείου. Παρόλη τη δυσκολία που έχει κανείς να εξηγήσει με τα λόγια τη σημαντικότητα, την αξία και κυρίως την ομορφιά των αρχαιολογικών θησαυρών που ανακαλύφθηκαν (δυστυχώς, το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό που ετοιμάσαμε σε διαφάνειες, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου δεν έδωσε την άδεια να προβληθεί στην οθόνη της αίθουσας επικαλούμενος έλλειψη... χρόνου. Η πραγματικότητα βέβαια είναι οτι, έστω και στο λίγο χρόνο που είχαμε, θα μπορούσαν να προβληθούν οι φωτό τριπλή και τετραπλή φορά)!

Το ενδιαφέρον που προκάλεσαν διαφάνηκε από τις αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων. Τουλάχιστον δέκα απ’ αυτούς ζήτησαν να λάβουν το λόγο, πράγμα που σήμαινε ότι το θέμα απαιτούσε πλέον συζήτηση. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να προταθεί από το πρόεδρο –και να γίνει αποδεκτό από το σώμα- να μεταφερθεί το θέμα προς συζήτηση, εντός της ημερήσιας διάταξης, για την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την εξέλιξη αυτή ως θετική αφού θα υπάρχει ικανός χρόνος να γίνει αναλυτικότερη παρουσίαση του θέματος. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από τους Δημοτ. Συμβούλους που ζήτησαν να πάρουν το λόγο δεν διάκεινται με ευμένεια προς το αίτημά μας, πράγμα που διαφάνηκε και από ορισμένες αντιδράσεις εντός της αιθούσης αλλά και από τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» που είχαν σχηματιστεί έξω. Πιστεύουμε όμως ότι στο χρονοδιάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση αλλά και στη συζήτηση που θα επακολουθήσει, θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε πολλούς να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα –τουλάχιστον εκείνους που λόγω άγνοιας δεν διάκεινται ακόμη ευμενώς στη διάσωση του ναού. Μπορούμε να το πετύχουμε.
(Και βέβαια να μην εκμεταλλευτεί και πάλι τη θέση του ο κ. Αβραμόπουλος για να επαναλάβει αυταρχικά την απαγόρευση εποπτικών μέσων. Ορισμένοι δεν έχουν μάλλον αντιληφθεί οτι τα πανάκριβα συστήματα εικόνας με τα οποία είναι εξοπλισμένη η αίθουσα συνεδριάσεων, τα έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι δημότες, δηλ. όλοι εμείς. Δικαιούμαστε λοιπόν να τα αξιοποιούμε για την πληροφόρηση του Δημοτικού Συμβουλίου)!

Οι δύο εισηγητές δεν ήταν μόνοι τους. Πολλοί ήταν οι πολίτες/αγωνιστές για τη σωτηρία του ναού που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Δημοτ. Συμβουλίου, προσδίδοντας το τόσο αναγκαίο ειδικό βάρος της κοινωνικής παρουσίας που απαιτείται για σημαντικά ζητήματα αυτού του είδους. Ακόμη περισσότεροι θα πρέπει να είμαστε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου, έτσι ώστε να γίνει καταφανές ακόμη και στον πιο δύσπιστο το μέγεθος της κοινωνικής και λαϊκής κατακραυγής για το ανόσιο έγκλημα που συντελείται.

Οι Θεσσαλονικείς θα είμαστε και πάλι εκεί στην επόμενη συνεδρίαση μετά από 15 ημέρες. Μέχρι τότε, η μάχη θα δοθεί αφενός στα διοικητικά δικαστήρια και αφετέρου στην ενημέρωση του κόσμου και στη φύλαξη του ναού για την περίπτωση αιφνίδιας ενέργειας κατάχωσης.



*************


Το άρθρο που ακολουθεί είναι από την ηλεκτρονική σελίδα της ΕΤ 3 - ο ναός είναι από τον 6ο πΧ αιώνα(άρα αρχαϊκός) και χτίστηκε αρχικά στην Αίνεια της περιοχής της Μηχανιώνας και μεταφέρθηκε από τους Ρωμαίους στην πλατεία των ναών (σήμερα Αντιγονιδών). Ρωμαϊκά είναι τα αγάλματα που τοποθέτησαν οι Ρωμαίοι ...


Την ανάδειξη και διάσωση ρωμαϊκού ναού στην πλατεία Αντιγονιδών ζητούν κάτοικοι της περιοχής

Υπογραφές για την ανάδειξη και διάσωση ρωμαϊκού ναού συγκεντρώνουν κάτοικοι της περιοχής στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη εβδομάδα έκπληκτοι είδαν συνεργεία να ρίχνουν στον χώρο μπάζα στο σημείο όπου πριν από 12 χρόνια βρέθηκε ο ναός που πιθανολογείται πως ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη.

«Πρόκειται για προσωρινή κατάχωση» υποστηρίζει η προϊσταμένη της 16ης εφορίας αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το μνημείο για να γίνουν και οι εργασίες αντιστήριξης στις παρακείμενες οικοδομές, καθώς ήδη είχαν αρχίσει να πέφτουν τμήματα του πεζοδρομίου στον αρχαιολογικό χώρο».
Ο υστεροαρχαϊκός ναός του 6ου αιώνα μΧ αποκαλύφθηκε το 2000 μετά από την κατεδάφιση της οικοδομής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Ο ναός εκτείνεται σε όλο το μήκος της πλατείας Αντιγονιδών κάτω από το οδόστρωμα στην οδό Διοικητηρίου . Για να έρθουν όμως όλα τα ευρήματα στο φως πρέπει τουλάχιστον να γίνει η απαλλοτρίωση. Η απόφαση είχε παρθεί το 2007 αλλά η εκταμίευση των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών ακόμη εκκρεμεί.


Πατήστε τον   σύνδεσμο   για να δείτε την παρουσίαση του θέματος από τις ειδήσεις της ΕΤ 3



σε   αυτήν   την ανάρτηση θα δείτε το μπλοκάρισμα της προσπάθειας επιχωμάτωσης ...


Η αρχαία   Αίνεια  και ο ναός στην πλατεία Αντιγονιδών 

Μπείτε και στην σελίδα των  πολιτών  για να ενημερώνεστε για την πορεία του θέματος 


Η ομιλία του κυρίου Καραδέδου - παρουσίαση του Ναού της Αφροδίτης


I AM GREEK  το φιλμάκι για την επιστροφή των μαρμάρων



4 σχόλια:

  1. Σε ποιόν Ρωμαϊκό ναό αναφέρεσθε γιατί εγώ μόνον ένα ξέρω στην πλ.Αντιγονιδών και αυτός είναι του 6 πνχ αιώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η παρατήρησή σου Νάσο, αλλά το κείμενο είναι της ΕΤ3 και το μετέφερα όπως το βρήκα στην ηλεκτρονική της σελίδα ... θέλω λίγο χρόνο για μια ...σωστή ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο αυτό έχει τις εξής ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ:

    1. Ο τίτλος είναι λάθος: «Την ανάδειξη και διάσωση ρωμαϊκού ναού στην πλατεία Αντιγονιδών ζητούν κάτοικοι της περιοχής»
    Να αντικατασταθεί με: «Την ανάδειξη και διάσωση Αρχαϊκού Ναού στην πλατεία Αντιγονιδών ζητούν κάτοικοι της περιοχής»
    ΔΕΝ είναι ρωμαϊκός ναός ΑΛΛΑ Αρχαϊκός Ναός.

    2. Επίσης το: «Υπογραφές για την ανάδειξη και διάσωση ρωμαϊκού ναού συγκεντρώνουν κάτοικοι της περιοχής στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη.»
    Να αντικατασταθεί με: «Υπογραφές για την ανάδειξη και διάσωση Αρχαϊκού Ναού συγκεντρώνουν κάτοικοι της περιοχής στην
    πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη.»
    ΔΕΝ είναι ρωμαϊκός ναός ΑΛΛΑ Αρχαϊκός Ναός.

    3. Τέλος το: «Ο υστεροαρχαϊκός ναός του 6ου αιώνα μΧ αποκαλύφθηκε το 2000 μετά από την κατεδάφιση της οικοδομής.»
    Να αντικατασταθεί με: «Ο Αρχαϊκός Ναός του 6ου αιώνα πΧ αποκαλύφθηκε το 2000 μετά από την κατεδάφιση της οικοδομής.»
    ΔΕΝ είναι ρωμαϊκός ναός ΑΛΛΑ Αρχαϊκός Ναός.
    ΔΕΝ είναι του 6ου μΧ αιώνα ΑΛΛΑ του 6ου πχ αιώνα.

    Αυτά τα λάθη είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και οι ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ αυτές πρέπει να διορθωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξαναεπισημαίνω !!! το άρθρο είναι από την ΕΤ3 - τα παράπονά σας εκεί λοιπόν ! αν κάνατε τον κόπο να αναγνώσετε όλη την ανάρτηση θα βλέπατε και την παράγραφο πάνω από το άρθρο , θα μπαίνατε και στους συνδέσμους για να δείτε όλο το ιστορικό ....

      Διαγραφή