THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Σε ποιόν ανήκουν οι παραλίες;

http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/08/blog-post_16.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FAhmUU+%28%CE%A6%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D%29&utm_content=Yahoo%21+Mail

 

Σε ποιόν ανήκουν οι παραλίες;

Σε ποιόν ανήκουν οι παραλίες; Ποιοι πρέπει να τις χρησιμοποιούν; Από πού αρχίζουν τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις των εκμισθωτών που κάνουν χρήση του αιγιαλού; Το θέμα προέκυψε επιτακτικά στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, από αφορμή δύο περιπτώσεις: Η πρώτη στον Ποταμό και η δεύτερη στην παραλία της Αγίας Τριάδας, δίπλα στα ΚΑΑΥ.
Στην πρώτη περίπτωση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μαυρομάτη κ. Θανάσης Μπαλασάς, μετέφερε τις διαμαρτυρίες ιδιώτη, που εκμισθώνει δημοτικό αναψυκτήριο στην παραλία του Ποταμού και στον οποίο επιβλήθηκε να πληρώσει  πέρα από το ενοίκιο και χρήση αιγιαλού. «Αυτό είναι μία αδικία και πρέπει να το δούμε σοβαρά», παρατήρησε ο κ. Μπαλασάς.
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Λαζαρίδης ανέφερε ότι από καμία σύμβαση δεν προβλέπεται ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τον αιγιαλό χωρίς να πληρώνει. Ενώ ακόμη επισήμανε ότι δημοτικά αναψυκτήρια υπάρχουν σε όλο το δήμο Θερμαϊκού, οι εκμισθωτές των οποίων πληρώνουν κανονικά τέλη για τη χρήση του αιγιαλού. «Γιατί θα έπρεπε να κάνουμε εξαίρεση για τους επιχειρηματίες του ποταμού;», ρώτησε.
Στη δεύτερη περίπτωση, εξετάστηκε το αίτημα ιδιώτη, να εγκαταστήσει ομπρέλες με ξαπλώστρες στην παραλία της Αγίας Τριάδας, δίπλα στα ΚΑΑΥ. Πολλοί  δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους κατά πόσο ο εκμισθωτής, παίρνοντας την άδεια, θα περιορισθεί στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, ή θα προσπαθήσει να μετατρέψει το χώρο σε beach bar, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Riviera και του «Ακτιον». Ενώ διατυπώθηκαν και αμφιβολίες για το κατά πόσο ο δήμος πρέπει να «μαντρώνει» τις παραλίες, εμποδίζοντας την ελεύθερη χρήση τους από τους πολίτες.
Παίρνοντας το λόγο ο η δημοτική σύμβουλος κ. Ευτυχία Ζαριφέ, αναφερόμενη στην ένσταση του κ. Μπαλασά, παρατήρησε ότι «καλά είναι να υποστηρίζουμε κάποιους επιχειρηματίες, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι αυτοί εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν 4 και 5 ευρώ για να κάνουν ένα μπάνιο».
Αναφερόμενη στην εκμίσθωση παραλιακών χώρων η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.Ντίνα Μώραλη εξέφρασε την αντίθεσή της. «Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες ενέργειες, καθώς οι παραλίες ανήκουν στον ελληνικό λαό», δήλωσε.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης επισήμανε ότι «θα πρέπει να σκεφθούμε τι  είδους παραλίες θέλουμε»,  ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ. Νίκος Παράσχου, αναφερόμενος στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας,  εξέφρασε φόβους ότι από ομπρέλες και ξαπλώστρες, σιγά-σιγά θα οδηγηθούμε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 Ακόμη, ο αντιδήμαρχος κ.Λαζαρίδης, απαντώντας στο σύμβουλο της παράταξης Μαυρομάτη κ. Αντώνη Βουδούρη, ο οποίος είπε ότι «άθελά μας δίνουμε τη δυνατότητα κάποιοι να στήνουν μαγαζιά στην άμμο», υπογράμμισε ότι «άλλοι το έκαναν αυτό στο παρελθόν», υπονοώντας τις ενέργειες της δημοτικής αρχής της Μηχανιώνας.
Η συζήτηση για το θέμα αυτό, έκλεισε με τον πρόεδρο της δημοτικής  κοινότητας της Αγίας Τριάδας κ.  Τάσο Ζευκόπουλο να δηλώνει με έμφαση: «Το θέμα αυτό, το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας στην Αγία Τριάδα, καθώς για να κάνει κάποιος μπάνιο, θα πρέπει να πληρώσει».