THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ακτιβιστής: Αιχμάλωτοι του παρελθόντος

Ακτιβιστής: Αιχμάλωτοι του παρελθόντος

με αφορμή το άρθρο για την μόλυνση στο ΘερμαΪκό κόλπο

Χρόνια φωνάζουν όσοι κατοικούν στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου αλλά στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
Η κατάσταση είναι απαράδεκτη τόσο γι' αυτούς που θέλουν να απολαύσουν την βόλτα τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης όσο και γι' αυτούς που θέλουν να κάνουν τα μπάνια τους στις παραλίες της ανατολικής πλευράς αλλά ακόμα και για όσους ψαρεύουν στα νερά του. Και μην μου πει τώρα κάποιος ότι είναι μακρυά και τα νερά είναι καθαρά και να μην φοβίσουμε τον κόσμο.....Πρόκειται για κλειστό κόλπο στον οποίο - εκτός από όλα τα άλλα - πέφτουν τα λύματα όλης της περιοχής (βιολογικοί καθαρισμοί Θεσσαλονίκης και Αγγελοχωρίου) αμφίβολο σε τι κατάσταση. Και μπορεί από τους κατά καιρούς ελέγχους να μην προκύπτουν αυξημένα κολοβακτηρίδια δεν γίνεται όμως και λόγος για΄τα κάθε μορφής απορρυπαντικά και χημικά που πέφτουν στις αποχετεύσεις των νοικοκυριών και των βιοτεχνιών.
Τα επιπλέοντα δεν είναι  το μεγάλο πρόβλημα και είναι εύκολο να μαζευτούν (ας μην τα πετούσαμε εδώ και εκεί, να μην κατέληγαν στην θάλασσα). Με τα χημικά κατάλοιπα και τα υπόλοιπα (υδράργυρος, μόλυβδος και ότι άλλο...)τι γίνεται;

 Πότε θα αποφασίσουν οι υπεύθυνοι ΟΛΟΙ μαζί να βρουν την καλύτερη δυνατή μόνιμη ΛΥΣΗ;

Γιατί να μην μπορεί να κολυμπήσει κανείς ακόμα και μπροστά από  το Λευκό Πύργο. Θα ενοχλούσε κανέναν; Δραστηριότητες για την πολιτιστική πρωτεύουσα των νέων στην θάλασσα του Λευκού Πύργου....ωραία εικόνα!!!

SOS για τον Θερμαϊκό κόλπο!


http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/08/sos.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FAhmUU+%28%CE%A6%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D%29&utm_content=Yahoo%21+Mail

 

SOS για τον Θερμαϊκό κόλπο!

Την επιβαρημένη από τη ρύπανση κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας και η βουλευτής επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Δ. Αυγερινοπούλου, αποδίδοντάς την στο αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με τις αρμοδιότητες φορέων γύρω από το θέμα.


“Με εγκληματική αδιαφορία συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και ο δήμος Θεσσαλονίκης το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για το ποιος οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας και να επιβλέπει την κατάσταση του Θερμαϊκού”, τονίζουν οι δύο βουλευτές και σημειώνουν ότι “εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί σταυροδρόμι για τους τουρίστες της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θερμαϊκός κόλπος παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και εστία μόλυνσης και δυσωδίας”.
Σημειώνουν ότι όταν τέθηκε το φαινόμενο της αλλαγής χρωματισμού των υδάτων του Θερμαϊκού στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η απάντηση ήταν ότι, παρότι η αποκεντρωμένη διοίκηση έχει την ευθύνη για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν ενημερώνεται άμεσα για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα ύδατα του Θερμαϊκού που πραγματοποιούν η ΕΥΑΘ, το ΕΛΚΕΘΕ και το ΑΠΘ.
Παρομοίως το υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε ότι η ποιότητα των υδάτων του Θερμαϊκού θα ληφθεί υπόψη κατά την εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το... 2012 και πως η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων άπτεται των αρμοδιοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου εμπίπτει και η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της περιοχής. Όπως τονίζουν οι βουλευτές, οι κύριες αιτίες μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων και ογκωδών αντικειμένων, καθώς και η παράνομη λειτουργία αγωγών, αλλά και η παντελής έλλειψη ελέγχων και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων.