THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

Το παλιό μνημόνιο του 1843 PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 27 Νοέμβριος 2010 10:58
vouli300pxΔιαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.

Έχουμε και λέμε:
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και .... στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του.
Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου.

Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες.

Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το 1893.

Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε!


Αν θέλουν να ξοφλήσουν τα χρέη να τα πάρουν απ' αυτούς που τα φάγανε και όχι να στερούν τους δήμους από τα περιουιακάτους στοιχεία και  τους πόρους τους! πως σκοπεύει να αντιδράσει η νέα δημοτική αρχή;

Γλυτώνει η Τούζλα αλλά μάλλον "χάνεται" το Διεθνές Πανεπιστήμιο από τη Μηχανιώνα
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ακτιβιστής   
Δευτέρα, 29 Νοέμβριος 2010 17:58
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του Ακτιβιστή, η έκταση των 680 στρεμμάτων που προτίθεται να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση μέσω του νέου φορέα, που θα αναδειχτεί από τη συγχώνευση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με τις εταιρίες Ολυμπιακά Ακίνητα και Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, δεν βρίσκεται στην περιοχή Τούζλα της Μηχανιώνας. Αλλά μάλλον πρόκειται για την έκταση στην οποία  προβλεπόταν να γίνει η εγκατάσταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπως πληροφορηθήκαμε από το Δήμο Μηχανιώνας. Οι υπηρεσίες αλλά και η διοίκησή του δεν γνωρίζουν κάτι περισσότερο από το χθεσινό δημοσίευμά μας ( Ξεπουλάνε παραλίες, χιονοδρομικά και ξεκινάνε από την εκπληκτική Τούζλα της Μηχανιώνας ) αλλά και ούτε ήταν σε θέση να μιλήσουν για την προγραμμματισμένη εκ μέρους του δημοσίου εκποίηση.
Αυτό όμως που μας διαβεβαίωσαν ....
είναι πως αν όντως πρόκειται για τη συγκεκριμένη έκταση, δεν θα μπορέσει να οικοπεδοποιηθεί και κτιστούν μεζονέτες (όπως κατά το παρελθόν προσπάθησε να κάνει ο εις εκ των ιδιοκτητών Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός). Κι αυτό γιατί είναι ενταγμένη σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, γηπέδων αθλοπαιδιών κλπ.
Κανείς όμως δεν μπορεί να εφησυχάζει όταν αρχίζουν να χτυπούν τα τύμπανα του ξεπουλήματος περιουσίας γης στα όρια του Δήμου.
Άμεσα θα πρέπει να γίνει σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης από τα αρμόδια δημοτικά όργανα και κυρίως από τη νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή. 
Θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα κινούνται στην κατεύθυνση του σταματήματος της εκποίησης.

πόσο δραστήρια θα είναι η νέα δημοτική αρχή;

Ο Αλεξανδρής στο Δήμο Μηχανιώνας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ακτιβιστής   
Δευτέρα, 29 Νοέμβριος 2010 18:34
alexandrisΕπίσκεψη του κ. Αλεξανδρή πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο της Μηχανιώνας.
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού συνοδευόταν από κλιμάκιο δημοτικών συμβούλων του.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξασφάλιση της συνεργασίας των υπηρεσιών των δύο δήμων ενόψη της συνένωσης στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Θερμαϊκού.
Ο κ. Μαυρομάτης διέθεσε τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και την προσωπική του βοήθεια. Ενημέρωσε επίσης για ζητήματα ενοποίησης υπηρεσιών.
Αγκάθι ίσως αποδειχθεί -κατά την γνώμη μας - η χρησιμοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων της Μηχανιώνας ....
από το σύνολο του νέου Δήμου. 
Ως γνωστόν εξ αιτίας την άρνησης της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μηχανιώνας δεν κατέστη δυνατόν έως τώρα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης να χρησιμοποιείται και από τους όμορους Δήμους Επανομής και Θερμαϊκού.
Σήμερα ο κατεξοχήν υπαίτιος και κύριος αντιρρησίας κ. Στεφανίδης ήταν παρών στην επίσκεψη και σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έδειξε διατεθειμένος να συναινέσει στην αυτονόητη κοινή χρήση του Σταθμού.
Ελπίζουμε να είναι ένα καπρίτσιο που έφτασε στο τέρμα του. Γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως κάποιοι μιλούν για αυτονόητα αλλά δεν θέλουν να τα δουν να εφαρμόζονται. Ειδικά όταν είναι προς το γενικό καλό του Δήμου

.http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6955:2010-11-29-16-54-20&catid=46:2009-02-06-13-38-24&Itemid=82