THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αίνεια - χτες σήμερα αύριο

 Τι είναι αυτό που συνδέει το χτες με το σήμερα και το αύριο - τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας  Αίνεια  με την πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη και την ανεξάρτητη πρωτοβουλία κατοίκων Θερμαϊκού με τον δήμο και το τμήμα πολιτισμού; Μα φυσικά η ιστορία μας.
Σε μια εποχή που όλοι κόπτονται για τον τουρισμό που θα φέρει την ανάπτυξη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία της περιοχής μας και ειδικά όταν αυτά βασίζονται σε μια  ιστορία που είναι παλαιότερη ακόμα και από  αυτήν του Παρθενώνα ...( http://templeofvenus.gr/ )
Έχουμε έναν τέτοιο θησαυρό στην περιοχή μας και όχι μόνο δεν τον αξιοποιούμε, αλλά δεν το γνωρίζουμε καν.


από τις περιγραφές, και αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι αυτός ο χώρος....

(Το ναό της Αφροδίτης φαίνεται ότι δημιούργησε ο Αινείας, ο οποίος θεωρούνταν γιος της. Αρχικά ο ναός είχε στηθεί στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Μηχανιώνα. Εκεί λέγεται ότι είχε στήσει το βασίλειό του ο Αινείας, ο οποίος όπως ήταν φυσικό αφιέρωσε ένα ναό στη μητέρα του, για να την τιμήσει.
Ο Αινείας, όμως, είναι ο δημιουργός της γενιάς των Ιούλων, πρόγονος δηλαδή του Ιούλιου Καίσαρα. Πιθανόν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς που είχαν συμμαχήσει με τον Αντώνιο, ο οποίος όμως ηττήθηκε από τον Οκταβιανό στο Άκτιο, να προσπάθησαν να εξευμενίσουν τον αυτοκράτορα, μεταφέροντας το ναό, ο οποίος χτίστηκε από τον γενάρχη των Ιούλων.)


Τα ευρύματα από τις ανασκαφές της περιοχής βρίσκονται στο μουσείο στην Θεσσαλονίκη, τον ναό της Αφροδίτης τον μετέφεραν οι Ρωμαίοι στην σημερινή πλατεία Αντιγονιδών (http://www.makthes.gr/news/reportage/32228/ ..σχετικό άρθρο...) . Ο ναός κινδυνεύει να μπαζωθεί (υπάρχει σχετική κίνηση για την διάσωση και ανάδειξή του

Μια καλή συντονισμένη κίνηση λοιπόν, η οποία θα αναδείξει τόσο τον δήμο Θερμαϊκού όσο και την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής, είναι η πλήρη ανασκαφή και ανάδειξη του ναού της Αφροδίτης στην σημερινή του τοποθεσία και η παράλληλη ανάδειξη της αρχικής του θέσης με την δημιουργία εκεί ενός σύγχρονου μουσείου το οποίο θα φιλοξενήσει όλα τα ευρήματα της περιοχής. Και επειδή είμαστε πάντα πρωτοπόροι και ευρηματικοί ως Έλληνες ....όλο και θα σκεφτούμε κάποιον ιδιαίτερο τρόπο να δείξουμε ότι ο ναός αρχικά ορθώθηκε στην Αίνεια ... ίσως τοποθετώντας απλά κάποια αντίγραφα και συμπληρώνοντας την εικόνα με την προβολή ενός ολογράμματως του ναού .... ή χρησιμοποιώντας την τεχνική της τρισδιάστατης περιήγησης ....

Ακόμα ο δήμος μπορεί να υιοθετήσει σαν σήμα του κάποια χαρακτηριστική αποτύπωση των ευρημάτων της περιοχής που θα κοσμεί και το τοπικό νόμισμα του ανταλλακτηρίου "ΘΕΡΜΟ".

Όσο για την τουριστική αξιοποίηση υπάρχει και ένα άλλο θετικό στοιχείο ... το οποίο όμως θα σας το αναλύσω άλλη φορά....

σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον Νάσο Λιάκο, ο οποίος με ενημέρωσε για την σχέση του ναού με την τοποθεσία στην Μηχανιώνα καθώς και όσους ασχολούνται με την διάσωση του ναού και διατηρούν την σχετική σελίδα στο φατσοβιβλίο. Είχαν την καλοσύνη να με ενημερώσουν για την πορεία του θέματος και για τις επίσημες απόψεις και τεκμηριώσεις των συσχετισμών.


Όποιος θέλει να υπογράψει για την διάσωση και ανάδειξη του ναού μπορεί να μπει στον παρακάτω σύνδεσμο  http://templeofvenus.gr/index.php?option=com_petitions&view=petition&id=46