THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

..... προμελέτη, ύψους 608.000 ευρώ ....

Χωρίς να θέλω να επέμβω στο κυρίως άρθρο...προμελέτη 608.000 ευρώ...πόσα άτομα μελετούν και για πόσα χρόνια και κοστίζει η ...προμελέτη...(ούτε καν η μελέτη) 608.000 ευρώ;;; Πως να μας φτάσουν τα χρήματα τότε γι το οτιδήποτε;;; Μήπως να αρχίσουμε να βλέπουμε τα άρθρα κάτω από άλλο πρίσμα;;; 

 Αν, όπως αναφέρετε στο άρθρο, έχει πληρωθεί την μισή αμοιβή, ας πάρουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό αυτό και λογικά θα πρέπει να έχει αποδώσει το εν λόγο γραφείο στο κράτος, και ας πληρώσουν με αυτό το ποσό  την σίτιση και θέρμανση των σπουδαστών για έναν χρόνο....


 

Σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της Ακαδημίας

Μήπως τελικά το υπουργείο εμπαίζει τους σπουδαστές της ΑΕΝ;
Μήπως είναι άλλες οι προθέσεις του και δεν βγαίνει να το πει;
Σοβαρά εμπόδια, μπαίνουν στο δρόμο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την άμεση επαναλειτουργία των μαθημάτων. Κι αυτό εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, που θέλει να φορτώσει «στον κόκορα» όχι μόνο τα θέματα στέγασης και σίτισης των σπουδαστών, αλλά ακόμη και τα έξοδα λειτουργίας της Ακαδημίας.


Κι όλα αυτά, τη στιγμή που όπως αποκαλύφθηκε κατά την επίσκεψη του δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, οι εφοπλιστές της χώρας χορηγούν ετησίως 6 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος για τη λειτουργία των σχολών εμπορικού ναυτικού της χώρας!
Κατά τη συνάντηση που είχε οι κ. Αλεξανδρής με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. κ. Θεόδωρο Βενιάμη, ο πρόεδρος των εφοπλιστών επικαλούμενος το ποσό των 6 εκατομμυρίων που δίνει χορηγία κατ΄ έτος για τη λειτουργία των ΑΕΝ της χώρας, απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή στα έξοδα στέγασης και φοίτησης των σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας. Θεωρώντας ότι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ξεσηκώνονταν οι υπόλοιπες ΑΕΝ της χώρας, διεκδικώντας ανάλογη χορηγία.
Τα εμπόδια που προαναφέραμε και τα οποία δημιουργούν μαύρα σύννεφα στη λειτουργία από εδώ και πέρα της ΑΕΝ Μακεδονίας, προκύπτουν και από τη στάση που τήρησε ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Νικόλαος Λίτινας στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του δήμου Θερμαϊκού, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή και τη συμμετοχή του αντιδημάρχου κ.Κ.Κούτουκα, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Ι.Μαυρομάτη, με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε την πρόταση του δήμου Θερμαϊκού για την προσωρινή λειτουργία των σχολών της ΑΕΝ Μακεδονίας στο κτιριακό συγκρότημα των Γυμνασίων της Μηχανιώνας, ο κ. Λίτινας, επικαλούμενος  «έλλειψη χρημάτων» ζήτησε από το δήμο να αναλάβει αυτός όχι μόνο τα έξοδα σίτισης και στέγασης των 750 σπουδαστών, αλλά ακόμη και τα έξοδα θέρμανσης!   
Η πρόταση αυτή προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των εκπροσώπων του δήμου Θερμαϊκού:
-«Δηλαδή, εάν λειτουργούσαν οι σχολές στα κτίρια της Ακαδημίας, δεν θα τους πληρώνατε το πετρέλαιο, θα τους αφήνατε να ξεπαγιάσουν;» ρώτησαν.
Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο βουτηγμένος στα χρέη δήμος Θερμαϊκού διέθετε οικονομική ευρωστία, δεν θα μπορούσε με τίποτα να διαθέσει χρήματα για τη λειτουργία ενός φορέα που δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του.
Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στο Διάταγμα για τη σύσταση της  Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής, υπάγονται στην αρμοδιότητα της, όχι μόνο η μέριμνα για την οργάνωση, βελτίωση, προστασία και ανάπτυξη της ναυτιλίας, αλλά επίσης και η  ναυτική εκπαίδευση.
Σχετικά με το θέμα της επισκευής των κτιρίων της ΑΕΝ που παρουσιάζουν προβλήματα, ο παριστάμενος Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας  υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να επισπευσθεί η προμελέτη, ύψους 608.000 ευρώ που είχε αναλάβει μελετητικό γραφείο σχετικά με τις απαιτούμενες εργασίες βελτίωσης της στατικότητας των κτιρίων της ΑΕΝ Μακεδονίας.  Η προθεσμία για την παράδοση της μελέτης λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, υπάρχει όμως ένα ερώτημα κατά πόσο ο μελετητής θα την παραδώσει, δεδομένου ότι το κράτος του οφείλει τη μισή περίπου αμοιβή!