THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Εργαλείο ανάπτυξης η Τουριστική Επιχείρηση Δήμου Θερμαϊκού. - αν αξιοποιηθεί σωστά ...

Για το παρακάτω άρθρο θα μου επιτρέψτε να έχω τις επιφυλάξεις μου. Όπου έχω λάθος παρακαλώ διορθώστε το (με ακρίβεια)
Όχι για το ίδιο το άρθρο αλλά για το αντικείμενό του. Όχι επειδή θέλω να έχω αντιρρήσεις αλλά επειδή πολλά έχουν δει  τα μάτια μου και ακόμα περισσότερα έχουν ακούσει τα αυτιά μου.
Πρώτον, δεν ξέρω αν πράγματι είναι  απολύτως απαραίτητο να ιδρύεται κάθε φορά και από μια εταιρία για να μπορέσει να παράγει έργο ο δήμος. Η μορφή της εταιρίας είναι εκ των πραγμάτων  ΑΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας (αυξημένα λογιστικά έξοδα ) και ένα συμβούλιο διαχείρισης (που από κάπου θέλει  να πληρωθεί και αυτό). Άρα προς το παρόν κάναμε μια τρύπα στο  νερό  και αυξήσαμε τα έξοδά μας. Σαφώς όσοι ασχοληθούν, δεν θα το  κάνουν για την ψυχή της μάνας τους - αποσκοπούν σε έσοδα. Πόσο θα συγκρουστούν τα δικά τους συμφέροντα με αυτά του δήμου και όλων μαζί με αυτά των δημοτών; Γιατί μέχρι στιγμής άλλο ο δήμος και άλλο οι δημότες....
Έπειτα για να μπορώ να έχω ( εγώ και οι  λοιποί δημότες φυσικά ) πλήρη εικόνα και να σχηματίσω αντικειμενική άποψη, θα πρέπει να έχω πρόσβαση στο καταστατικό της εταιρίας. Ένα άρθρο δεν με καλύπτει.

http://dtsiaouss.blogspot.com/2011/08/blog-post_15.html?spref=fb


του Γιώργου Λαζαρίδη*

Η σύστασή της αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης και η Τουριστική Εταιρία του Δήμου Θερμαϊκού έγινε στόχος προσφυγών και ενστάσεων από μέρος της αντιπολίτευσης. Έως σήμερα, ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα χωρίς ποτέ όμως να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το αντικείμενο αυτής της εταιρίας και τους σκοπούς που καλείται να εκπληρώσει.
Η σκοπιμότητα λειτουργίας της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού ΑΕ είναι αναμφισβήτητη και αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαραίτητη σήμερα, σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης αλλά και σημαντικών ευκαιριών που δημιουργούνται για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη με την αξιοποίηση σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο Δήμος μας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις αυτές για τοπικές παρεμβάσεις, εφ’ όσον διαθέτει την αναγκαία προετοιμασία και ετοιμότητα, καθώς και εκείνους τους ευέλικτους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς που θα του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σχεδιασμού, κατάρτισης, υλοποίησης και ελέγχου των προγραμμάτων.
Παρατηρώντας κάποιος τους στόχους της εταιρίας αυτής οπωσδήποτε αναρωτιέται γιατί δημιούργησε τόσο θόρυβο η λειτουργία της και γιατί πολεμήθηκε με τέτοιο πάθος. Αναρωτιέται εάν είναι ποτέ δυνατόν να προσπάθησαν κάποιοι να ακυρώσουν μια εταιρία, η οποία μόνο πρόοδο και ανάπτυξη μπορεί να φέρει στην περιοχή μας.

Εξαρτάται από το πως βλέπει ο καθένας τη πρόοδο και την ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι θεωρούν ανάπτυξη ακόμα και αυτό το χάλι που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας. Πρόοδος και ανάπτυξη δεν είναι το να ξεφυτρώνουν πολυκατοικίες σαν τα μανιτάρια δίχως κανέναν προγραμματισμό! Οι έννοιες πρόοδος και ανάπτυξη συνδέονται και με την ποιότητα ζωής και ποιότητα ζωής σημαίνει ποιοτικό πόσιμο νερό (πράγμα για το οποίο πασχίζουν και στο Μπαγκλαντές σαν και εμάς...), να μπορείς να κυκλοφορείς σαν άνθρωπος με στέγνη και με βροχή (και οι μαμάδες με τα καροτσάκια και οι ανάπηροι με τα αμαξίδια ), να μην σε πνίγει το σκουπίδι...

Μεταξύ των σκοπών της Τουριστικής εταιρίας Θερμαϊκού περιλαμβάνονται:
• Υποστήριξη, ενημέρωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο.
• Η τουριστική προβολή της περιοχής μας και η συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια.
• Η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η διαμόρφωση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση χώρων αναψυχής, θαλάσσιων σπορ και η παροχή υπηρεσιών και διευκολύνσεων στους λουόμενους

όπως ένα ντους για παράδειγμα που να μην του έχεις κόψει  την παροχή νερού για λόγους οικονομίας αυτού γιατί δεν  γνωρίζεις τα βήματα που  έχει κάνει η τεχνολογία...

 και γενικότερα στους τουρίστες της περιοχής.
• Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η υλοποίηση προγραμμάτων και έργων που συμβάλλουν στην άσκηση δραστηριοτήτων τουριστικής ανάπτυξης. Η υλοποίηση ή η συμμετοχή σε ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια και προγράμματα για την εφαρμογή και ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της τουριστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
• Η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τις τοπικές παραδόσεις, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και με άλλους τομείς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
• Ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Δήμο Θερμαϊκού, όπως πολιτιστικός, αθλητικός, περιβαλλοντικός, καταδυτικός, συνεδριακός, θρησκευτικός τουρισμός.
• Η εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, η προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, και η αξιοποίησή τους για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής.
• Η διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων

σε ποια θέατρα;

και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή η συμμετοχή σε αυτά
• Η αξιοποίηση της τοπικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, των καλλιτεχνών και επιστημόνων της
• Η συνεργασία με Νομαρχιακούς, Περιφερειακούς, Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς τουριστικούς φορείς και η συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις με στόχο την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και την προβολή της. Η συμμετοχή σε συμβάσεις, οι οποίες συνάπτονται με άλλους φορείς και έχουν σχέση με την προώθηση των σκοπών της εταιρείας.
• Η σύσταση και λειτουργία γραφείου τελετών για να παρέχονται φθηνές υπηρεσίες στους δημότες μας και να μπει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.


ΈΝΑ  παράδειγμα;;;   καλή η θεωρία δεν λέω...αλλά ένα παράδειγμα βρε παιδιά!


Επομένως, η πρωτοβουλία του Δήμου Θερμαϊκού για τη σύσταση της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης θα συμβάλει στην τουριστική και γενικά στην τοπική ανάπτυξη, στην υποστήριξη και διευκόλυνση των επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους δημότες και γενικότερα θα διευκολύνει το έργο του Δήμου στην αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων, στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων και συνολικά στην εκπλήρωση της αποστολής του.
Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τη διαδικασία των απανωτών προσφυγών,


και ακόμα περισσότερος αφού και όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση! Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε τον Καλλικράτη για να κάνουμε κάτι.Αν ο Καλλικράτης δεν ερχόταν ποτέ το ίδιο ποτέ δεν θα ερχόταν και η ανάπτυξη της περιοχής;;;;


 μέθοδο που επέλεξαν κάποιοι για να δημιουργήσουν προβλήματα στη διοίκηση. Μετά την απόρριψη και της τελευταίας προσφυγής που κατατέθηκε, ας ελπίσουμε ότι θα συναισθανθούν όλοι την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες, στηρίζοντας την προσπάθεια της Διοίκησης να αξιοποιήσει ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης του τόπου μας.
Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής απαιτεί μια συστράτευση όλων των φορέων του τόπου μας. Αποτελεί μια τεράστια πρόκληση να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε.
*ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δήμου Θερμαικού.


Ο λόγος που παρεμβάλλω τις  σκέψεις μου στο κείμενο, είναι γιατί αυτό είναι μεγάλο και όχι  για να μειώσω την αξία του. Πιστέψτε με, με πολύ πόνο ψυχής ασχολούμε με αυτά. Όσο σκέφτομαι ότι αυτός ο τόπος θα μπορούσε εδώ και  χρόνια να είναι επίγειος παράδεισος...και βλέποντας την πραγματική του εικόνα σφίγγεται η ψυχή μου. Και βλέπω να εξακολουθούν οι μικροπρέπειες, οι αντιπαραθέσεις, τα πολλά τα λόγια και τα όνειρα θερινής νυκτός.
Προτού ασχοληθείτε πάλι με τις εκλογές και την υποψηφιότητά μου - ΈΝΑ ψηφοδέλτιο πρέπει να κατεβαίνει γιατί είμαστε όλοι δημότες της ίδιας περιοχής, μοιραζόμαστε τα προβλήματα και  τις ομορφιές της. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε! Δεν μας ανήκει τίποτε - τα δανειζόμαστε από τα παιδιά μας!

Αυτό να έχουμε κατά νου σε ότι και να κάνουμε και δεν θα είναι λάθος.

Δεν έχω διάθεση να κατακρίνω την τουριστική ΑΕ αντιθέτως εύχομαι να μπορέσει να πετύχει τους παραπάνω στόχους της και να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσω όπου μπορώ. Απλά... έχει φοβηθεί το μάτι μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου