THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

από
"Φάρος του Θερμαϊκού"

Posted: 01 Aug 2011 12:26 AM PDT
Νέες επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, έχουν προγραμματιστεί για την Περαία, κι ενώ η οικονομική κρίση προκαλεί μαζική στροφή των κατοίκων της μείζονος Θεσσαλονίκης στο φυσικό αέριο. Η επικείμενη εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε τους πολίτες στα γραφεία της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης για να υποβάλλουν αιτήσεις. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 87%. Πάντως η εταιρία δεν αναφέρει πότε θα επεκταθεί το δίκτυο και προς τις άλλες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού.
Όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», περίπου 9.500 Θεσσαλονικείς θα προστεθούν φέτος το χειμώνα στους 516.000 χρήστες φυσικού αερίου. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι έκαναν αίτηση μετά τις 30 Ιουνίου. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΠΑ, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των συμβολαίων πελατών, η οποία έφτασε το 87% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, καθώς την τελευταία δεκαετία, οπότε επεκτάθηκε στη συμπρωτεύουσα η χρήση της νέας μορφής ενέργειας, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερη κατά 23% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Μεγαλύτερη ζήτηση για φυσικό αέριο παρατηρείται στις περιοχές Καλαμαριάς, Πυλαίας και Θέρμης, όπου υπάρχουν ακόμη -έστω λιγοστές- νεόδμητες οικοδομές. «Οι εργολάβοι δεν μπορούν να πουλήσουν νέα διαμερίσματα, εάν δεν έχουν αυτονομία στη θέρμανση. Είναι σημαντικό για τον καταναλωτή να ελέγχει τα έξοδά του», τόνισε στη «Θ» ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. Λεωνίδας Μπακούρας.
Η αυτονομία είναι ο λόγος για τον οποίο ολοένα και περισσότεροι χρήστες του πετρελαίου θέρμανσης στρέφονται πλέον στο φυσικό αέριο. «Σε αρκετές πολυκατοικίες υπήρχαν ιδιοκτήτες ή ένοικοι που δεν πλήρωναν τα κοινόχρηστα και κατ’ επέκταση το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Τα έξοδα επομένως επιβάρυναν τα υπόλοιπα διαμερίσματα. Η πλειοψηφία αυτών αποφάσισε να αυτονομηθεί και να βάλει δικό της μετρητή, προκειμένου να αποφύγει τα ίδια προβλήματα και τη φετινή χρονιά», σχολίασε ο κ. Μπακούρας, σκιαγραφώντας τους νέους χρήστες που απευθύνονται στην ΕΠΑ.
Στην αύξηση του ενδιαφέροντος συνετέλεσε και η προσφορά δωρεάν τελών σύνδεσης για όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης για κεντρική θέρμανση (οικιακή χρήση) με οικονομικό όφελος, που κυμαίνεται από 1.978 έως 3.941 ευρώ ανά οικοδομή. Όσοι θελήσουν να χρησιμοποιήσουν μόνοι τους φυσικό αέριο (σ.σ. διαμέρισμα) εξακολουθούν να πληρώνουν τα τέλη, τα οποία φτάνουν τα 600 ευρώ.

Τρεις μήνες αναμονή
Λόγω των πολλών αιτήσεων, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν καθυστερήσεις. Όσοι θα κάνουν σήμερα αίτηση στην ΕΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες, για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και να γίνει η σύνδεση.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις (σ.σ. σήμερα καλύπτει το 37% του μητροπολιτικού συγκροτήματος και ελπίζει μέσα σε μία πενταετία να αγγίξει το 65%), η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προχωρά σε επέκταση του δικτύου χαμηλής πίεσης κατά 38 χιλιόμετρα (μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί περί τα 880 χλμ. σε δώδεκα δήμους). Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα έχουν προγραμματιστεί νέες επεκτάσεις υποδομής του δικτύου διανομής στην Περαία (δήμος Θερμαϊκού) και τα Διαβατά (δήμος Δέλτα), ενώ παράλληλα προχωρούν οι επεκτάσεις και σε άλλες περιοχές, όπως σε Άγιο Παύλο, Ευκαρπία, Θέρμη και Ρετζίκι. Σύμφωνα με την ΕΠΑ αρχικά το δίκτυο θα καλύπτει τους βασικούς δρόμους, ενώ στη συνέχεια η επέκταση σε οδούς με μεγάλο μήκος θα πραγματοποιείται με βάση το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Αυξήσεις λόγω ειδικού φόρου κατανάλωσης
Στις φορολογικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος περιλαμβάνεται και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με αυτόν από το Σεπτέμβριο θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΚΦ) και στο φυσικό αέριο, ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει το ετήσιο κόστος αερίου ανά οικογένεια κατά 50 ευρώ. Η ΕΠΑ θα εισπράττει με τους λογαριασμούς τον ΕΦΚ και στη συνέχεια θα τον αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία, για τη διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού θα αναγράφει ευδιάκριτα στους λογαριασμούς όλους τους επιβαλλόμενους από το κράτος φόρους.
Κατά τα άλλα η τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης θα παραμείνει σταθερή και αμετάβλητη. Η ΕΠΑ Αττικής, που ανακοίνωσε αυξήσεις από την 1η Οκτωβρίου, πρόκειται να ακολουθήσει την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται ήδη από τις εταιρείες της Θεσσαλονίκης -από το 2003- και της Θεσσαλίας. Εν ολίγοις η τιμή του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και πλέον και στην Αττική θα διαμορφώνεται κάθε φορά με βάση την τιμή αγοράς του από τη ΔΕΠΑ. Σε γενικές γραμμές δηλαδή ο μέσος καταναλωτής της Θεσσαλονίκης εκτός από τον ειδικό φόρο θα χρειαστεί φέτος να δαπανήσει το ποσό των 500 με 550 ευρώ, για να ζεστάνει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.
Την ίδια ώρα η πρώτη αύξηση στον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου. Ως γνωστόν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί αισθητά, δεδομένου ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα φυσικά πρόσωπα θα φτάσει στο 80% του αντίστοιχου ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» Θέμη Κιουρτζή, το κόστος για έναν μέσο καταναλωτή, που καίει ετησίως περίπου 1,5 τόνο πετρελαίου, θα αυξηθεί περίπου 70 ευρώ (50 ευρώ τον τόνο). Εκτιμά πάντως πως παρά τους κακούς οιωνούς τελικά το πετρέλαιο φέτος θα είναι φτηνότερο σε σύγκριση με πέρυσι.
Σήμερα η διαφορά των ΕΦΚ έχει ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται 0,895 ευρώ το λίτρο έναντι 1,499 ευρώ που πωλείται το πετρέλαιο κίνησης. Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται από τον Οκτώβριο θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο.

Τα πλεονεκτήματα
- Οικονομικό: συγκρινόμενο με άλλες μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, ρεύμα, κ.λπ.).
- Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: Δεν παράγεται τέφρα κατά την καύση του και με σωστή λειτουργία και τακτική συντήρηση εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών χρήσης.
- Εύχρηστο: άμεσα διαθέσιμο σε όλους τους χώρους χρήσης. Δεν απαιτεί παραγγελίες και δεξαμενή αποθήκευσης.
- Καλύτερη διαχείριση: άμεση γνώση της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει καταναλωθεί μέσω της καταγραφής του μετρητή και πληρώνεται μόνο η ποσότητα αυτή.
- Ασφαλές: Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές του τεχνικού κανονισμού που εφαρμόζεται εγγυώνται τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας.
- Οικολογικό: Η καύση του δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα ούτε παράγει ενώσεις θείου, που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης.
- Πρακτικό: Οι νέου τύπου συσκευές (επίτοιχοι λέβητες) παρέχουν τη δυνατότητα για ιδιαίτερες λύσεις εγκατάστασης, όπως περιπτώσεις ανακαινίσεων και αυτονομήσεων, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με τη χρήση άλλων καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου