THERMAIKOS - GREECE / ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ....

Θερμαϊκός κόλπος

Thessaloniki Salonica saloniki Θεσσαλονίκη meteo - ο καιρός εικόνες - pictures

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στο ΚΑΠΠΑ 2000: Κινδυνεύει η λειτουργία του; Ποιο ρόλο παίζει ο Δήμος Θερμαϊκού;

 ακτιβιστής


Αριστερά το κτίριο Διοίκησης, δεξιά ο Ξενώνας.
Πιστεύουμε ότι αρκετοί από τους αναγνώστες μας, που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να γευτούν τη φιλοξενία ή  τις παροχές του ΚΑΠΠΑ 2000 (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού & Προσαρμοσμένου Αθλητισμού) να μην έχουν αντιληφθεί ή και συνειδητοποιήσει, το τεράστιο και σημαντικό οικοδόμημα Αθλητισμού και Πολιτισμού που έχουμε στο Δήμο Θερμαϊκού. Και πολύ περισσότερο να τους είναι άγνωστο ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ας φροντίσουμε λοιπόν να ξεκινήσουμε το αφιέρωμά μας, με μια μικρή ιστορική αναδρομή:
 


ΙΔΡΥΣΗ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


Το ΚΑΠΠΑ 2000 συστάθηκε από το "Ελλάδα 2004", ένα πρόγραμμα που συνδεόταν με την Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας και φιλοδοξούσε να καταστεί ισότιμο με το κύριο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας, το "ΑΘΗΝΑ 2004". Ως στόχους είχε τη μεταφορά πόρων στην περιφέρεια, δημιουργία έργων που να αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής κ.α. (βλέπε κι εδώ).
Το ΚΑΠΠΑ 2000 εντάχθηκε στο Ελλάδα 2004 με στόχο να λειτουργήσει ως προπονητήριο για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) ενόψη των Ολυμπιακών της Αθήνας και των Special Olympics.
Ο αρχικός του προϋπολογισμός ανερχόταν σε 8,5 δισεκατομμύρια δρχ, από το σύνολο των 432 δις του συνολικού προγράμματος (1,27 δις ευρώ). Χρηματοδότηση βέβαια που έχει διακοπεί από χρόνια, με συνέπεια την μη ολοκλήρωση του project.
Ο τότε Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Αντώνης Μαντζάρης, αξιοποίησε την ευκαιρία που δινόταν στον τόπο, κατοχύρωσε συνεργασία με τον εμπνευστή και πρωτεργάτη (δεξί χέρι τότε του υπουργού Πολιτισμού κ. Βαγγέλη Βενιζέλου) κ. Αγγελούδη, και παραχώρησε, αφού συνέταξε προηγουμένως τοπικό ρυμοτομικό, συνολικά 55 στρέμματα από δημοτική έκταση του Δήμου, για τον σκοπό ίδρυσης του ΚΑΠΠΑ (25 αρχικά και άλλα 30 στη συνέχεια) στη θέση τσαΐρια, όπου και οικοδομήθηκε.


ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ


Επισκεπτόμενοι το κτιριακό συγκρότημα, περιηγηθήκαμε στους χώρους του, που καταγράφουμε και σας παρουσιάζουμε.
Το ΚΑΠΠΑ 2000 περιλαμβάνει:


  1. Κολυμβητήριο (πισίνα) (1820 τμ): Λειτουργεί από το 2005, καλύπτοντας ανάγκες των ΑμΕΑ αλλά και παιδιών και κατοίκων των δύο γειτονικών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης.
  2. Κλειστό Γυμναστήριο (1607 τμ) όπου προπονούνται αλλά και αγωνίζονται αθλητικές ομάδες (μπάσκετ, βόλεϋ, χάντμπολ κλπ). Σε λειτουργία από το 2005.
  3. Αμφιθέατρο (780 τμ). Λειτουργεί από το 2008. Είναι ίσως η μεγαλύτερη και σίγουρα η καλύτερη και ωραιότερη αίθουσα εκδηλώσεων στον Θερμαϊκό και μάλλον σε όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη.
  4. Εστιατόριο (252 τμ). Είναι τελειωμένο και αναμένεται πλειοδοτικός διαγωνισμός ώστε να ενοικιαστεί σε ιδιώτη και να ξεκινήσει τη λειτουργία του.
  5. Το εστιατόριο
  6. Ξενώνας 28 δωματίων (612 τμ) που βρίσκεται στην τελευταία φάση κατασκευής του. Απαιτούνται περ. 500.000 ευρώ για την αποπεράτωση και αξιοποίησή τους.
  7. Νεώσοικος (175 τμ) Ένας υπερυψωμένος (αναφορικά με την γειτνιάζουσα πισίνα) χώρος όπυ προβλέπεται να φιλοξενήσει όργανα γυμναστικής και να λειτουργήσει ως Αίθουσα Γυμναστηρίου και Μηχανημάτων Άσκησης. Χρειάζεται να διατεθούν τα μηχανήματα και οι αναγκαίες συσκευές Άθλησης.
  8. Μαρίνα, κατάλληλη για ελλιμενισμό σκαφών. Έχει διανοιχθεί το κανάλι (βάθους 5 μέτρων και έχουν οριοθετηθεί οι θέσεις) αλλά υπολείπεται η διάνοιξη εξόδου για την πλήρη επικοινωνία  με την θαλάσσια περιοχή. Απαιτείται δε η διάνοιξη μιας παράπλευρης μικρής οδού που θα επιτρέπει την οδική προσέγγιση των σκαφών για καθέλκυση και ανέλκυση, κόστους περ. 40.000 ευρώ. Έργα που μπορούν άμεσα να επιφέρουν έσοδα στον Οργανισμό.
Η μαρίνα


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ - ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Το ΚΑΠΠΑ 2000 είναι μια ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) με περίπου 50 μέλη. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συλλόγων Αναπήρων Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπήρων και από ένα μέλος ορίζεται από τους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης.
Ο Πρόεδρος δεν ορίζεται από τους Δήμους αλλά από την Γενική Συνέλευση των μελών.
Ο νεοδιορισθείς Πρόεδρός του, πρώην Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Αντώνης Μαντζάρης, έμπειρος γνώστης τόσο της περιοχής όσο και της δύσκολης κατάστασης που παρέλαβε, μας έδωσε την εντύπωση πως σχεδιάζει ρεαλιστικά το αύριο πατώντας στέρεα στο σήμερα
Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα , τον βραχνά της έλλειψης χρηματοδότησης και την αδιαφορία του Δήμου Θερμαϊκού - που μάλλον μπλοκάρει παρά συνδράμει στη λειτουργία του ΚΑΠΠΑ - προγραμματίζει δράσεις με στόχο τόσο την ανάδειξη του "στολιδιού του Θερμαϊκού", την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ και των κατοίκων της περιοχής, όσο και τη διεκδίκηση κονδυλίων που θα επιτρέψουν στο ΚΑΠΠΑ να καταστεί αυτάρκες και αυτοχρηματοδοτούμενο.

Έτσι ο κ. Μαντζάρης, επιδιώκει την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, για την ανάπτυξη προγραμμάτων όλων των ηλικιών σε δημότες τους (κολύμβηση, aqua aerobic, υδροθεραπευτική γυμναστική, φυσιοθεραπεία κλπ)
Αναγνωρίζοντας πως η  προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις αποτελεί αρνητικό παράγοντα, προσβλέπει στη δρομολόγηση λεωφορειακής αστικής γραμμής. (Το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να αμβλυνθεί αν ο Δήμος παρείχε καθορισμένα τακτικά δρομολόγια με τα δικά του μεταφορικά μέσα).
Ζητά να εκχωρηθεί ξενοδοχειακός εξοπλισμός από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (που μένουν αναξιοποίητες στα ολυμπιακά ακίνητα).
Εξετάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 30 στρεμμάτων που διαθέτει. Μια επένδυση που θα μπορούσε να καλύψει το κόστος που απαιτείται για πετρέλαιο (θέρμανση κολυμβητηρίου).
Οργανώνει (μελετώντας την κατάλληλη και αναγκαία προεργασία) κινηματογραφικές βραδιές καλύπτοντας μια ανάγκη πολιτισμού για τους δημότες της περιοχής.

ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Βεβαιώνουμε (αντίθετα με τις "φιλότιμες" διαδόσεις περί του αντιθέτου) ότι η θέση του Προέδρου του ΚΑΠΠΑ είναι άμισθη. Έχουμε δε την αίσθηση πως αποτελεί μια αναγνώριση της προσφοράς και των ικανοτήτων του κ. Μαντζάρη.
Εντύπωση  μας προκάλεσε η πληροφορία πως η κ. Γιαννακίδου, Διευθύντρια του ΚΑΠΠΑ και δημοτική σύμβουλος Θέρμης - πρώην πρωταθλήτρια στο στίβο - το μόνο έμμισθο διοικητικό στέλεχος, δεν έχει λάβει κόκκο αποζημίωσης από της ανάληψης των καθηκόντων της.
Έντονο οικονομικό δράμα όμως βιώνουν οι 11 εργαζόμενοι του κέντρου (5 γυμναστές, 2 συντηρητές, 2 διοικητικού υπάλληλοι και 2 καθαρίστριες), οι οποίοι έχουν να λάβουν αποδοχές από τον Μάϊο. Και εντούτοις διατηρούν σε άριστη κατάσταση λειτουργίας τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του.

Όποια έσοδα υπάρχουν διατίθενται για τα έξοδα του πετρελαίου.
Το συνολικό κόστος λειτουργίας ανέρχεται σε 250.000 ευρώ το χρόνο με το 1/5 αυτού (50.000 περ.) να αποτελεί τη δαπάνη για πετρέλαια.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το ΚΑΠΠΑ 2000 είναι ένας ανεξάρτητος και αυτοτελής Οργανισμός καθώς τα όργανα Διοίκησης   και ο Πρόεδρός του ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση.
Ίσως  αυτό να είναι η αιτία ή  η δικαιολογία για την παραμέληση αυτού του ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που εδρεύει στο Δήμο Θερμαϊκού από την Δημοτική αρχή.
Πάντως ο Δήμος, χωρίς να λάβει άδεια αποθέτει
σε χώρο του ΚΑΠΠΑ και επεξεργάζεται (;) τα ξερόκλαδα
όλου του Δήμου, μεταβάλλοντας τον τόπο σε σκουπιδότοπο!!
Θεωρούμε πως ο Δήμος έχει υποχρέωση να συνδράμει και ίσως να μπει μπροστάρης για να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται και να ορθοποδήσει αυτό το "κόσμημα" που μόνο οφέλη για τους δημότες του έχει να προσφέρει. 
Και επίσης να συνεργαστεί με το ΔΣ του Οργανισμού ώστε να διεκδικηθούν από την Κεντρική εξουσία τα απαραίτητα κονδύλια για την περάτωση των εγκαταστάσεών του.
Περάτωση που αυτόματα θα οδηγήσει στην αυτάρκεια και περαιτέρω ανάπτυξη, τόσο του ίδιου όσο και του τόπου.

Ακτιβιστής


Αναρτήθηκε από ivan on 6.9.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου